Tot ce trebuie sa stii despre aparatele de aer conditionat

Posted by LPV Service Consult 28/04/2020 0 Comment(s) Aer conditionat,

Cum au apărut aparatele de aer condiționat

 

Ideea de răcire a aerului dintr-o încăpere a apărut pentru prima dată în Egipt. Prima formă de aer condiționat a fost un sistem de apeducte în pereții încăperilor. Bazată pe folosirea apei reci, metoda era accesibilă numai claselor superioare, deoarece apa era o resursă prețioasă la acea vreme.

Aerul condiționat este aerul menținut prin instalații speciale în condiții optime de temperatură, umiditate și puritate. Cu o istorie de peste 100 de ani, aparatele de aer condiționat au evoluat foarte mult din punct de vedere al capacității de răcire, al funcțiilor și al eficienței energetice. Un aparat de aer condiționat aduce un confort utilizatorilor, mai ales în perioadele cu temperaturi ridicate.

 

 

Cum alegi un aparat de aer condiționat

 

Puterea unui aer condiționat este măsurată în BTU (acronimul vine de la British Thermal Units) și reprezintă cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura a 454 grame apă cu un grad Fahrenheit.

Capacitatea aparatului de aer condiționat este un prim factor de care clientul trebuie să țină cont când alege un astfel de produs pentru confortul casei lui, după cum urmează:

 • pentru o încăpere de până la 25 mp vă recomandăm un aparat de aer condiționat cu o putere de până la 9000 BTU;
 • pentru o suprafață de până la 35 mp recomandăm un aparat de aer condiționat de 12000 BTU;
 • pentru suprafețe cuprinse între 30 - 50 mp este nevoie de o un aparat cu o putere de 18000 BTU;
 • pentru suprafețele cuprinse între 40 – 70 mp vă recomandăm să alegeți un aparat de aer condiționat de 22000 BTU, respectiv 24000 BTU.

Alte criterii importante de luat în seamă sunt:

 • consumul de energie
 • sistemul de filtrare
 • coeficientul de performanță
 • nivelul de zgomot
 • puterea de răcire și/sau încălzire.

 

Aparatele de aer condiționat se instalează de firmele autorizate de brandul al cărui aparat îl achiziționezi, așa că trebuie să iei în considerare acest aspect și să consulți lista de parteneri autorizați. De obicei, aceasta se găsește pe site-urile brandurilor și pe certificatele de garanție.

 

Tipuri de aparate de aer condiționat

 • Aere condiționate mono-split
 • Aere condiționate multi-split
 • Aere condiționate tip casetă
 • Aere condiționate tip coloană
 • Aere condiționate tip duct

 

Cum se întrețin aparatele de aer condiționat

 

Un aparat de aer condiționat poate avea o durată de viață de până la 10 ani dacă este întreținut corespunzător. Pentru întreținerea aparatului de aer condiționat filtrele trebuie curățate și înlocuite periodic, iar instalația trebuie curățată cu un spray de igienizare.

Dacă nu faceți asta la timp, riscați să aveți probleme de respirație din cauza aerului nefiltrat corespunzător sau să pierdeți garanția produsului. Recomandăm să apelați la un specialist cel puțin la începutul fiecărui sezonul cald, pentru a verifica starea aparatului și cantitatea de freon.

 

 

Setarea corectă a unui aer condiționat

 

Temperatura ideală la care un aparat de aer condiționat ar trebui setat trebuie să fie cuprinsă între 20 – 24 grade.

De asemenea, ar fi bine să ții cont de recomandarea specialiștilor – temperatura setată să fie mai mică cu 6-7 grade decât temperatura înregistrată afară.

 

Avantajele unui aer condiționat

 

Folosirea rațională a aparatelor de aer condiționat duce la prevenirea poluării, a prafului sau a alergiilor. Bătrânii și cardiacii pot trece peste provocările unei zile caniculare dacă stau într-un loc răcit cu aer condiționat. Pacienților cu astm li se recomandă să aibă aer condiționat.

 

Dezavantajele unui aer condiționat

 

Aparatele de aer condiționat pot provoca migrene, dureri de spate, conjunctivită, în funcție de sensibilitatea fiecăruia, așa că recomandăm să nu exagerați cu folosirea acestuia. Și cel mai important, nu trebuie să stați în direcția în care acesta “bate”.

 

 

Recomandări pentru aparate de aer condiționat

 

LPV Service recomandă branduri de top precum: Daikin, Gree, Mitshubishi, LG, Fujitsu sau Ferroli.

 

 

Pentru alegerea echipamentelor optime pentru proiectul dumneavoastră nu ezitați să ne contactați:

0724.288.130 / 0738.742.889
comenzi@lpv.ro / sales@lpv.ro

Write a Comment